Obvinený a vzatý do väzby za týranie exmanželky, formy násila

05.03.2008 Bardejov

Bardejovský policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 59 ročnému mužovi z Beloveže pre zločin týrania, zadržal ho a umiestnil v cele policajného zaistenia. Zo strany polície je na obvineného spracovaný podnet na podanie ...
Policajti vyšetrovaním zistili, že obvinený od 5.11.2007 po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody do včerajšieho dňa spôsoboval psychické utrpenie bývalej manželke. V uvedenom období opakovane sa jej vyhrážal, že ju psychický zničí, že ju dostane na psychiatriu, že ju zruinuje. 16.11.2007 v časti domu, ktorý obýva bývalá manželka jej polial vchodové dvere petrolejom a vyhrážal sa, že ju podpáli pokiaľ nezapojí elektrinu, ktorú vypla z dôvodu jeho neprispievania na jej úhradu. V nočnej dobe pod vplyvom alkoholu búchal po stenách rodinného domu nezisteným predmetom a poškodzoval zariadenie domu. 16.2.2008 ju fyzicky napadol dožadujúc sa súdneho rozhodnutia, ktoré obdržala poškodená v súvislosti s predbežným opatrením Okresného súdu Bardejov. 31.12.2007 vyvalil dvere do časti domu, ktorý poškodená obýva, následkom čoho poškodená zo strachu ušla inými dverami z domu preč, čím jej takto svojou prítomnosťou spôsobuje psychické utrpenie. Hrozí mu trest odňatia slobody 7 až 15 rokov. / Muž už bol v minulosti 2 krát súdne trestaný/

Domáce násilie patrí do kategórie násilnej trestnej činnosti
K domácemu násiliu dochádza v súkromí, teda za zatvorenými dverami. Ide o násilie, ktorého cieľom je ovládať alebo utláčať inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolávaním strachu, a to slovným, fyzickým a citovým týraním. Domáce násilie netvorí len jedna bitka, či jeden príležitostný incident. Ide o opakovanú viktimizáciu, t.j. dlhodobo trvajúce násilie a týranie. Obeť je vystavovaná násiliu zas a znova, pretože medzi ňou a páchateľom je blízky vzťah. To sú dôvody, prečo sú prípady domáceho násilia mimoriadne zložité pre všetky zainteresované strany: obete, ktorými sú najmä ženy, deti i políciu.

Najviac prípadov je zaradených v kategórii ublíženie na zdraví, násilie proti skupine obyvateľov a proti jednotlivcovi, potom týranie blízkej a zverenej osoby. Menej je prípadov v kategórii obmedzovanie osobnej slobody a porušovanie osobnej slobody.

Formy násilia
Násilie na ženách nie je len fyzické násilie. Násilím je každé správanie muža, partnera, ktorého cieľom je uplatňovanie moci alebo kontroly nad ženou a deťmi.
Najčastejšie formy násilia, ktoré sa často vyskytujú súčasne sú:
Fyzické násilie, ktoré zahŕňa všemožné formy brutálneho zaobchádzania, bitia, kopania, ťahania za vlasy a väčšinou býva spojené aj s ničením majetku.
Vyvolávanie strachu psychické násilie
Obťažovanie a terorizovanie , či už vo forme výhražných telefonátov, listov ale aj prenasledovania a slovných vyhrážok.
Sociálne násilie (cieľ ženu izolovať od jej príbuzných , priateľov)
Ekonomické násilie znamená zneužívanie moci pri disponovaní finančnými prostriedkami.
Sexualizované násilie zahŕňa všetky sexuálne činy, ktoré sú žene nanútené.
Následky násilia
Čím dlhšie sú ženy vstavené rôznym stratégiám uplatňovania násilia, tým ťažšie pre ne bude oslobodiť sa od nich .

Trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby

§ 208 Trestného zákona

(1) Kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo
výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie
a) bitím, kopaním, údermi, spôsobením rán a popálenín rôzneho druhu, ponižovaním, pohŕdavým zaobchádzaním, neustálym sledovaním, vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, násilnou izoláciou, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť,
b) bezdôvodným odopieraním stravy, oddychu alebo spánku alebo odopieraním nevyhnutnej osobnej starostlivosti, ošatenia, hygieny, zdravotnej starostlivosti, bývania, výchovy alebo vzdelávania,
c) nútením k žobrote alebo k opakovanému vykonávaniu činnosti vyžadujúcej jej neúmernú fyzickú záťaž alebo psychickú záťaž vzhľadom na jej vek alebo zdravotný stav alebo spôsobilej poškodiť jej zdravie,
d) vystavovaním vplyvu látok spôsobilých poškodiť jej zdravie, alebo
e) neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až osem rokov.
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,
b) z osobitného motívu,
c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený, alebo
d) závažnejším spôsobom konania.
(3) Odňatím slobody na pätnásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb.

Oznámenie o spáchaní skutku, stačí urobiť ústne telefonicky alebo ústne do zápisnice alebo písomnou formou. O oznámení si nechajte vyhotoviť potvrdenie a žiadajte, aby ste boli v zákonnej lehote o spôsobe vybavenia vyrozumení. V oznámení treba uviesť, kedy a čo sa stalo a doložiť alebo označiť dôkazy, ktoré potvrdzujú Vaše tvrdenie, najmä lekársku správu, navrhnúť výpoveď svedkov, susedov alebo iných osôb, ktoré majú vedomosť o tom, čo sa stalo.
Páchateľovi môže správny orgán uložiť trest v podobe pokarhania alebo mu uloží blokovú pokutu na mieste do výšky 1 000 Sk alebo mu rozhodnutím uloží pokutu do 3 000 Sk.

Ak polícia dlhotrvajúce psychické či fyzické násilie opätovne posudzuje ako priestupok, napriek tomu, že sú naplnené znaky trestného činu, resp. vo veci nepostupuje v súlade so zákonom napr. o výsledku prešetrovania Vás v zákonnej lehote neinformuje, adresujte na prokuratúru sťažnosť alebo žiadosť o preskúmanie postupu polície podľa § 197 alebo § 198 Trestného poriadku.

Správne právo poskytuje v rámci svojich právnych noriem aj špecifické prostriedky pri ochrane maloletých, najmä výchovné opatrenia a sociálnu kuratelu detí. Správne právo tu má predovšetkým preventívnu a výchovnú úlohu, pričom tieto opatrenia vykonáva prostredníctvom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí. Obdobné opatrenia sa vykonávajú aj podľa zákona

V rámci trestného konania máte právo uplatniť si nárok na náhradu škody, ktorá bola trestným činom spôsobená. V postavení poškodeného si môžete zvoliť splnomocnenca, ktorý má právo byť prítomný pri všetkých úkonoch trestného konania, na ktorých máte právo byť aj vy, uplatňovať vo Vašom mene nárok na náhradu škody, navrhovať dôkazy, klásť otázky a pod.. Splnomocnencom môže byť akákoľvek fyzická osoba spôsobilá na právne úkony alebo poverený zástupca organizácie na pomoc poškodeným. O týchto právach Vás musí polícia poučiť.

V prípadoch domáceho násilia je možné obracať sa na aj na rôzne organizácie a občianske združenia, ktoré poskytujú bezplatné psychologické, právne a sociálne poradenstvo a pomoc obetiam trestnej činnosti, domáceho násilia.

Všetko sa spravidla začína prijatím trestného oznámenia, ktoré sa môže uskutočniť:
- telefonicky na linku 158 alebo na telefónne číslo priamo na útvar Policajného zboru
- osobne na ktoromkoľvek základnom útvare PZ, spravidla ide o obvodné oddelenie Policajného zboru v mieste bydliska poškodeného alebo o oddelenie skráteného vyšetrovania, ale trestné oznámenie je povinný prijať každý príslušník PZ, na ktorého sa občan obráti. Trestné oznámenie môže občan podať aj na prokuratúre alebo súde. Ak ide o trestný čin týrania alebo závažnejšie skutky, majú možnosť občania sa s oznámením obrátiť hneď na miestne príslušnú prokuratúru, alebo na príslušný úrad justičnej a kriminálnej polície PZ a prokuratúre dať oznámenie len na vedomie, v kópii.
- oznámenie môže podať obeť, prípadne iný oznamovateľ, napr. svedok, sused, ale i páchateľ. Každé takého oznámenie má svoje špecifiká, ktoré musí policajt pri prijímaní prvotných informácií o skutku zohľadňovať.

Násilné trestné činy sú podľa našich zákonov trestné bez ohľadu na to, či sú páchané v rodine, alebo mimo nej. Okrem toho veľkú časť násilných trestných činov tvoria tzv. oficiálne delikty, to znamená, že v takýchto prípadoch vznáša obžalobu štát z úradnej povinnosti, nezávisle od toho, či si to obeť želá alebo nie.
Štát sa teda zaviazal zakročiť aj proti násilí v rodine.

Keď polícia ukončí objasňovanie a vyšetrovanie, odovzdá vec prokuratúre, ktorá rozhodne o tom, či podá na páchateľa obžalobu na príslušnom súde.
Násilný čin možno oznámiť aj priamo na prokuratúre.

V roku 2005 polícia v Prešovskom kraji zistila a zaevidovala 83 prípadov trestného činu týrania. Z nich sme 71 objasnili.
V roku 2006 sme mali zaevidovaných 64 prípadov Tr. činu týrania . Z nich sme objasnili 51.
V roku 2007 sme mali zistených a zaevidovaných 48 prípadov tr. činu týrania. Z nich sme 36 objasnili.
 

Vyberte región